ANA SAYFA

 

 

 
Sık Kullanılanlar'a Ekleyin Bize Ulaşın

Mail List'e Üyelik

  

Hakkımızda

ETİ KANINDAN ARINDIRMA İŞLEMLERİ

Tuzlama ve tuzdan arındırma işlemleri şöyle yapılır:

Eti suda tutmak (Şeriat Abasar).

Eti tuzlamak (Melihat Abasar).

Eti yıkamak (Adahat Abasar).

    Eğer bu üç işlemin hepsi yapılmazsa hem etin yenmesi hem de etin piştiği kapların kullanılması yasaktır.

 

Etİ Suda Tutmak

1.      Et tuzlanmadan önce suda dinlendirilmeye bırakılır. Bu, etin içine emilen kanın kolaylıkla çıkması içindir.

2.      Eti tuzlamak için özel bir kap bulundurulmalı ve bu kap başka şeyler için kullanılmamalıdır

3.      Tenceredeki su bütün et parçalarını örtmek için yeterli olmalıdır.

4.      Et suda yarım saat kalmalıdır.

5.      Bazı adetlere göre eti suda bir müddet bıraktıktan sonra onu tersyüz edip suyun her tarafa nüfuz etmesi sağlanır.

8.      Et sudan çıkarıldıktan sonra tuzlamadan önce parçalar haline getirilmek istenirse, parçaladıktan sonra tekrar suya koymak gerekir.

NOTLAR:

24 saatten fazla suda kalan bir et, tuzlanamaz, ateşte ızgara yapılamaz ve dolayısıyla yenemez. Çünkü 24 saat suda kalan bir et kanıyla birlikte pişmiş gibidir. Bununla beraber, benzeri bir durumda uzman bir Rav’a danışıp ne yapılması gerektiği hakkında bilgi edinilmelidir. 

Kesilen bir hayvanın etini üç gün içinde suya koymak gerekir. Çünkü üç gün sonra, ette kalan kanı, su çıkartamaz. Bu yüzden tuzlamadan önce üç gün içinde suya konmayan et, ancak ızgara yapılabilir.

 

Etİ Tuzlamak

1.      Et suyun içinde yaklaşık yarım saat kaldıktan sonra sudan çıkartılıp üstünden suyun biraz gitmesi sağlanır, çünkü etin üstünde çok su kalırsa tuz atıldığında çabuk erir ve kanı çıkartmaz. Bununla beraber et fazla kuru da bırakılmamalıdır; çünkü et kuru olursa, tuzu emmez. Dolayısıyla etin üstündeki su biraz gittikten sonra tuza bırakılır.

2.      Etin tuzlandığı kap, kanın kolayca gidebilmesi için delikli olmalıdır [Böyle bir kap yoksa, dibe kafes şeklinde çıtalar yerleştirilip üstünde et tuzlanır]. Delikli kap düz bir yere bırakılmamalıdır. Zira böyle bir durumda delikler kapanır ve kan oradan kolaylıkla çıkamaz. Öyle bir şekilde bırakılmalıdır ki, delikler serbest olmalı ve kanı geçirebilmelidirler.

3.      Tuzlama şöyle yapılır: Tuz et parçasının üstüne her tarafını kapayacak şekilde atılmalıdır.

4.      Et tuzda bir saat kalmalıdır. Yalnızca acil durumlarda, mesela, Cuma günü öğleden sonra Şabat arifesi, geç kalmamak için veya bir hasta için eti 24 dakika tuzlamak yeterlidir.

NOTLAR:

 Tuzlamada kullanılacak tuz, ne çok kalın ne de çok ince olmalıdır. Çok ince olursa, et tarafından emilir ve kanı çıkartamaz. Çok kalın olursa, etin üstünden kayar ve kanı çıkartmaz. Bu yüzden elde yalnız kalın tuz varsa, tuzlamaya elverişli hale gelene kadar öğütülür. Eğer tuz çok ince ise ve başka tuz yoksa, onunla tuzlama yapılabilir.

Tuzlanacak olan et parçası çok büyükse, tuzlamak için ikiye bölmeye gerek yoktur. Etin her tarafına tuz atılması yeterlidir.

Soğuktan donmuş bir et bu halde tuzlanmaz. Ya biraz ısıtılır veya bir süre sıcak bir odada bekletilir.

Et tuzda iken üstünden bir parça koparsa, kopan parça yıkanır ve tekrar tuzlanır.

Bir kez tuzlama için kullanılmış tuz, ikinci bir defa kullanılamaz.

Tuzlamanın yapıldığı delikli kaplar sıcak şeyler için kullanılamaz.

 

ETİ YIKAMAK

1.      Et tuzda yaklaşık bir saat kaldıktan sonra, tuz etlerden iyice silkelenerek çıkartılır. Bir tencereye su atılır, et iyice yıkanır. Bu su üç defa değiştirilir. Sonra et parçaları tek tek ele alınır ve her parçaya üçer defa su atılır. Et, pişirmek, kızartmak ya da herhangi bir yemekte kullanılmak için, ancak ve ancak tüm formaliteler yerine getirildikten sonra temiz ve Kaşer sayılır.

2.      Etin tuzlanmasına imkan olmayan yerde, ızgarada doğrudan ateş kullanılarak tüm kanı akıncaya kadar pişirilebilir.